Työnantajilla ilmoitusvelvollisuus syöpävaarallisista aineista ja työmenetelmistä
Työnantajien on pidettävä luetteloa sellaisista työpaikalla käytettävistä aineista, seoksista ja työmenetelmistä, jotka aiheuttavat syöpää ja vaurioittavat perimää. Työnantajien on pidettävä myös luetteloa työntekijöistä, jotka altistuvat näille tekijöille. Työnantajien tulee ilmoittaa nämä henkilöt Työterveyslaitoksen ylläpitämään ASA-rekisteriin.
Nyt myös piidioksidi eli kvartsi on määritelty syöpävaaralliseksi aineeksi, joten merkittävä osa rakennustyönantajista on ilmoitusvelvollisuuden piirissä. Kvartsin lisäksi esimerkiksi lehtipuupölyille, diesel-pakokaasuille ja hitsauskaasuille altistuvat työntekijät täytyy ilmoittaa.
Pölyntorjuntaa on jatkossa tehtävä koko rakentamisen ajan
Aikaisemmin rakennustyömaiden pölyntorjunnan painopisteenä on ollut turvallisen ja terveellisen rakennuksen tuottaminen rakennuksen loppukäyttäjälle. Esimerkiksi P1-laatuvaatimus on parantanut pölyjen hallintaa ja sitä kautta työturvallisuutta rakentamisen loppuvaiheessa.
Tehostettua pölyntorjuntaa on tehty erityisesti purkutöiden yhteydessä, joka edellyttää usein asbestilainsäädännön noudattamista. Lisäksi pölyntorjuntaa ovat ohjanneet yleiset työturvallisuusvaatimukset sekä yritysten omat toimintakulttuurit.
Em. vaatimukset ovat kuitenkin jättäneet mahdollisuuden pölyttää melko surutta rakentamisen eri työvaiheissa. Riittävän puhtaaseen lopputulokseen on voinut päästä pelkästään säännöllisellä työmaasiivouksella ja perusteellisella loppusiivouksella.
Uuden työturvallisuusasetuksen myötä pölyntorjunnan painopiste ottaa ison askeleen kohti työntekijän suojelemista. Enää ei riitä tavoite terveellisestä ja turvallisesta rakennuksesta, vaan tarkoituksena on tuottaa terveellinen ja turvallinen työympäristö. Jotta tähän päästään, pölyntorjuntaa on käytännössä tehtävä koko rakennusprojektin ajan.
Syöpävaaralliset aineet
Tässä luettelo syöpävaarallisista aineista, joita asetus koskee, ja joille on määritelty sitovat raja-arvot (ks. tarkemmin asetuksesta):
- Kovapuupöly
- kromi(VI)-yhdisteet
- tulenkestävät kuidut
- kiteinen piioksidipöly
- bentseeni
- vinyylikloridi-monomeeri
- etyleenioksidi
- 1,2-epoksipropaani
- trikloorietyleeni
- akryyliamidi
- 2-nitropropaani
- o-toluidiini
- 4,4′-metyleenidianiliini
- epikloorihydriini
- etyleenidibromidi
- 1,3-butadieeni
- etyleenidikloridi
- hydratsiini
- bromietyleeni
- kadmium ja sen epäorgaaniset yhdisteet
- beryllium ja sen epäorgaaniset yhdisteet
- arseeni ja sen epäorgaaniset yhdisteet
- formaldehydi
- 4,4'-metyleenibis(2-kloorianiliini)(MOCA)
- dieselmoottorien pakokaasut
- polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen seokset
- käytetyt moottoriöljyt.