Purkutöiden pölynhallinta sujuu, mutta mihin unohtui rakennusaikainen pölynhallinta?
Vanhojen rakenteiden purkamisen pölynhallinta on opittu jo hoitamaan mallikkaasti, eikä purkuvaiheesta mahdollisine asbestipurkuineen synny merkittävää määrää pölyä.
Sen sijaan rakennusvaiheen pölynhallintaan ei aina suhtauduta samalla pieteetillä.
Tyypillisiä pölyäviä työvaiheita rakentamisessa ovat:
- Väliseinien muuraus
- Levyrakenteisten väliseinien rakentaminen
- Lattian tasoitustyöt
- Seinän- ja katon tasoitustyöt ja maalaus
- Märkätilojen vedeneristystyöt
- Laatoitustyöt ja lattianpäällysteiden asennus
Lue lisää Kuopion yliopiston tutkimuksesta, jossa tehtiin kysely työmaamestareille blogistamme Milloin mestalla pölisee eniten? Kyselyn mukaan he pitivät pölyävimpänä työvaiheena tasoitetyötä, joka käsitti sekä tasoitteen sekoituksen, levityksen ja hionnan. Myös jälkien puhdistustyö koettiin pölyävämpänä kuin esimerkiksi betonin piikkaus ja hionta.
Kaikissa näissä työvaiheissa kohdepoistolla pystytään hallitsemaan pölyn muodostusta merkittävästi. Alipaineistamalla ja osastoimalla voidaan pitää pölyn leviäminen myös kurissa.
Korjausrakentamisessa hyvä pölynhallinta on kilpailuetu
Korjausrakentamista tekevälle yritykselle puhtaudenhallinta ja pölynhallinta ovat tärkeitä remonttikohteen siisteyden ja asukkaiden tyytyväisyyden kannalta. Hyvä pölynhallinta on myös työturvallisuusasia. Kun suunnittelet puhtauden- ja pölynhallinnan hyvin, on mahdollista saada hyvä lopputulos niin asukkaan kuin urakoitsijankin kannalta.
Onnistunut urakka lähtee siis liikkeelle hyvästä suunnittelusta. Putkisaneerauskohteessa hyvä puhtaudenhallinta- ja pölynhallinta-suunnitelma syntyy, kun kuuntelet ja ymmärrät asiakkaan tarpeita ja vaatimuksia.
Suunnitelmassa määrittelet muun muassa minkälaisia suojauksia työmaalla käytetään pölyn leviämisen estämiseksi ja ilman puhdistamiseksi. Suunnitelmassa otat kantaa myös esimerkiksi materiaalien varastointiin työmaalla sekä siivouskäytäntöihin.
Lue lisää pölynhallinnasta linjasaneerauksessa blogistamme.