Kohdepoisto rakennus­työmaan pölyn­hallinnassa

Ilmavirrat ja suodattimet
kohdepoistossa

Kohdepoistossa on kyse siitä, että materiaalin työstössä syntyvä pöly otetaan talteen suoraan pölynlähteestä. Yksi ja sama kohdepoistolaite ei kuitenkaan ole kaikkeen materiaaliin ja työhön sopiva ratkaisu, vaan kullekin työmenetelmälle valitaan siihen parhaiten soveltuva kohdepoistolaite.

Kohdepoistolaitteet jaetaan tekniikaltaan korkeapaineisiin ja matalapaineisiin.

E-kirjan luettuasi osaat valita oikean kohdepoistolaitteen kuhunkin tarkoitukseen. 

Consair e-kirja kohdepoistolaite rakennustyömaan pölynhallinnassa kansikuva

Oikea kohdepoistolaite kuhunkin tarkoitukseen

Kohdepoistolaitteet jaetaan tekniikaltaan korkeapaineisiin ja matalapaineisiin.

Se, kuinka suurelta alueelta ja etäisyydeltä kohdepoiston täytyy puhdistaa ilmaa, vaikuttaa laitteen valintaan. Jos kohdepoiston imu voidaan kohdistaa millimetrien tai senttimetrien päähän pölynlähteestä ja haluat kaiken irtoavan materiaalin talteen, tarvitset korkeapaineisen kohdepoistolaitteen, eli imurin. Jos taas pöly syntyy laajemmalla alueella tai otat kiinni ilmassa leijuvaa pölyä, tarvitset matalapaineisen kohdepoistolaitteen, joka liikuttaa suuria ilmamääriä.

Matalapainetekniikkaan perustuvat kohdepoistolaitteet ovat melko uusia markkinoilla. Onneksi kuitenkin on jo olemassa ratkaisuja, kuten CAMU-kohdepoistolaite, jolla saadaan pöly talteen kuiva-aineiden sekoitustyössä. Matalapaineinen laite, kuten alipaineistaja, liikuttaa suuren määrän ilmaa. Jos laitetta käytetään kohdepoistoon, on sen lisäksi kyettävä tuottamaan riittävän suuri ilmavirran nopeus pölynlähteeseen, muuten se ei vie pölyä suodattimiin. 

Matalapaineisen laitteen tuottama imuilmavirran nopeus on pienempi kuin korkeapaineisen. Lisäksi vastapaineenkesto on pienempi, jonka takia matalapaineinen laite soveltuu huonosti raskaan pölyn keräämiseen tai vaikka pölyn imuroimiseen lattialta. Tämän takia se kuitenkin soveltuu erinomaisesti jauhemaisten pölyävien materiaalien käsittelyyn, sillä talteen halutaan vain ilmaan leviävät pölyhiukkaset, eikä ämpäriin kaadettavaa laastijauhetta.

Suodattimet tukkeutuvat helposti suuresta pölymäärästä, ja kohdepoiston teho heikkenee merkittävästi, jos suodattimien läpi ei kulje riittävän suurta ilmamäärää. Tällöin kohdepoisto ei kykene sieppaamaan kaikkea pölyä, ja osa pölystä leviää kohdepoiston ohi työympäristöön ja hengitysilmaan.

Lue lisää kohdepoistosta, ilmavirroista ja suodattimista lataamalla e-kirja. Näin osaat valita oikean kohdepoistolaitteen työmaallesi.